ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ CROSS-COASTAL-NET ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΣΤΙΣ 30/09/2021 – 02/10/2021

 

Την Πέμπτη 30/09/2021 , πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Χανίων η εναρκτήρια εκδήλωση του νέου Ευρωπαϊκού έργου με τίτλο: «Ανάπτυξη Διασυνοριακού Δικτύου Προώθησης Αειφόρου Παράκτιου Τουρισμού», προϋπολογισμού €1.340.000 και επίκεντρο την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσε το Επιμελητήριο Χανίων, ως ο επικεφαλής εταίρος του έργου, μαζί με το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον καθηγητή Θεοχάρη Τσούτσο.

Την εναρκτήρια εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους όλοι οι θεσμικοί εκπρόσωποι του πολυδιάστατου εταιρικού σχήματος του πρωτοποριακού έργου: ο Δήμαρχος Κισάμου, κ. Γιώργος Μυλωνάκης. ο Διευθυντής του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου της Πάφου, κ. Μαρίνος Στυλιανού, ο καθηγητής κ. Πέτρος Κοσμάς του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Κύπρου και ο Πρόεδρος της Κοινότητας της Ίνειας, κ. Γιάγκος Τσίβικος.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποίησε παρέμβαση από το Υπουργείο Ανάπτυξης και ο κ. Γιώργος Ζερβός, Ειδικός Γραμματέας Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Συνοχής, ο οποίος επιβεβαίωσε τη σημασία της αποτελεσματικής αξιοποίησης των σημαντικών διαθέσιμων Ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων για την αειφόρο περιφερειακή ανάπτυξη και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας. Ενώ σημαντική υπήρξε και η συμμετοχή της κ. Στέλλας Τομάζου και του κ. Αστέριου Φυλάτου, εκ μέρους των Διαχειριστικών Αρχών της Κύπρου και της Ελλάδας για το Πρόγραμμα «INTERREG V-A «ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ 2014-2020».

Ο Αντώνης Ροκάκης, ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, του επικεφαλής εταίρου του νέου Ευρωπαϊκού έργου, αφού καλωσόρισε όλους τους σημαντικούς συνεργάτες τόνισε: «Στο Επιμελητήριο Χανίων καινοτομούμε, αξιοποιώντας αποτελεσματικά κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο στην πράξη. Με το νησί της Κύπρου μας συνδέουν μακραίωνοι εθνικοί και ιστορικοί δεσμοί, τους  οποίους οφείλουμε να αναδεικνύουμε και να ενισχύουμε περαιτέρω αναπτυξιακά με έργα, όπως το σημερινό. Ταυτόχρονα, υλοποιούμε τη νέα μας στρατηγική αειφόρου ανάπτυξης και αναβάθμισης του Τουριστικού μας προϊόντος και με το νέο Ευρωπαϊκό έργο «Ανάπτυξη Διασυνοριακού Δικτύου Προώθησης Αειφόρου Παράκτιου Τουρισμού», με το οποίο εξασφαλίσαμε πόρους €1.340.000. Αρχίζουμε σήμερα να προωθούμε την ίδρυση και λειτουργία πρότυπων Κοινοτήτων Προστασίας και Ανάδειξης Παράκτιων Οικοσυστημάτων, αξιοποιώντας την επιστημονική υποστήριξη των πλέον σύγχρονων μοντέλων μέτρησης της φέρουσας ικανότητας, ξεκινώντας από τη λιμνοθάλασσα του Μπάλου. Δίνουμε προτεραιότητα σε προγράμματα που προωθούν τις βιωματικές εμπειρίες και πρακτικές εταιρικής κοινωνικής ευθύνης με προσανατολισμό την αειφόρο ανάπτυξη. Παράλληλα, έχουμε ήδη προτείνει προς τους αρμόδιους φορείς τη δημιουργία στο νησί μας ενός μόνιμου «Παρατηρητηρίου Προστασίας του Παράκτιου Φυσικού Πλούτου της Κρήτης», το οποίο μπορεί να βασιστεί στον εξαιρετικά έμπειρο και δοκιμασμένο επιστημονικό πυρήνα, του ΕΛΚΕΘΕ και του Πολυτεχνείου Κρήτης».

 elGreek
Μετάβαση στο περιεχόμενο